navigacija tečaji

Online tečaji > Izdelava spletnih strani > HTML > Osnove

Osnove

Video pojasnila


Pojasnila

Spletne strani bomo izdelovali v jeziku HTML, osnova vseh spletnih strani. Da bi lahko izdelali spletno stran, si najprej namestite urejevalnik teksta. To je lahko Notepad++, Visual Studio Code ali Sublime Text. Gre za odprtokodne programe, ki vam bodo olajšali pisanje kode za spletno stran.

V katerem koli od zgornjih programov ustvarite novo datoteko in jo shranite kot index.html (lahko tudi z drugim imenom, važna je končnica .html). Če datoteko pogledate v raziskovalcu, boste videli, da jo lahko odprete v brskalniku (chrome, firefox, edge, ... ). 

Princip kodiranja bo sledeč: v datoteko napišemo kodo, jo shranimo, odpremo brskalnik in spletno stran osvežimo. Prikazala se bo spletna stran glede na našo kodo.

Zapišimo nekaj vrstic kode v našo datoteko index.html:

<title>Naslovna vrstica brskalnika.</title>

Besedilo tega elementa se pojavi v brskalniku.

<!-- To besedilo se ne pokaže v brskalniku -->

Tu vidimo tako imenovano izvorno kodo (angl. source code) dokumenta. To je besedilo, ki ni namenjeno neposrednemu branju, ampak branju prek brskalnika. Če ta dokument naložimo v brskalnik, dobimo besedilo, kot ga vidimo na sliki spodaj:

osnovna HTML stran

Prva stvar, ki jo opazimo, ko naložimo stran v brskalnik, je, da se v oknu pokaže zelo malo tistega besedila, ki ga vidimo v izvornem dokumentu. Besedilo, ki ga ne vidimo, služi kot navodilo brskalniku, na kakšen način naj prikaže posamezne dele dokumenta. To je tudi vse, kar jezik HTML zna. Z njim ne moremo pisati programov, ker to ni programski jezik. HTML je označevalni jezik (angl. markup language). Z njim lahko označujemo posamezne dele besedila, za katere želimo, da se prikažejo na poseben način: kot pomembno ali poudarjeno besedilo, kot naslov ali podnaslov, kot levo, desno ali središčno uravnano besedilo, besedilo urejeno v tabelo, itd.

>

Naslednje poglavje: Gnezdenje >>

Želite poln dostop? Prijavite se na tečaj!

Izberite termin in način udeležbe

Izdelava spletnih strani

27.7. - 29.7.
ponedeljek-sreda, skupaj 3 dni

od 16:30 do 19:30

Št. prostih mest: 5

Webinar

67 €

Za podjetja:
63,16 € + DDV
= 77,05 €

Seminar

112 €

Za podjetja:
105,57 € + DDV
= 128,80 €

Ob plačilu do 4.6.2020

Prijava

Izdelava spletnih strani

Online tečaj

Udeležba kadarkoli

Časovno neomejen dostop
do online gradiv,
videoposnetkov, pojasnil,
rešenih in nerešenih vaj

29 €

Enkratno plačilo

Prijava

Priporočamo še

WordPress

WordPress

Spoznajte najbolj uporabljeno odprtokodno orodje za izdelavo strani na svetu! Enostavno izdelajte svojo spletno stran v samo nekaj trenutkih.

15.6.

več

že za 68 €

Napredna izdelava spletnih strani

Napredna izdelava spletnih strani

Na tečaju vas v samo treh dneh naučimo najnovejših spletnih tehnologij kot so Bootstrap, programirati v JavaScript in oblikovati v CSS3.

odprto

več

121 €

Programiranje v PHP-MySQL

Programiranje v PHP-MySQL

V samo dveh mesecih mesecih vas naučimo izdelati svojo spletno aplikacijo povezano s podatkovno bazo. Programerski dnevi v PHP/MySQL.

odprto

več

238 €

WordPress za začetnike

WordPress za začetnike

Spoznajte najbolj uporabljeno odprtokodno orodje za izdelavo strani na svetu! Enostavno izdelajte svojo spletno stran v samo nekaj trenutkih.

odprto

več

110 €

GO TEL d.o.o.
Dunajska cesta 129
1000 - Ljubljana

T 040 452 135
E tecaji@go-tel.si