navigacija tečaji

Online tečaji > Adobe Photoshop > Osnove > Osnove

Osnove

Doborodošli v online tečaju Adobe Photoshop!

Za odpiranje datotek iz vaj boste (poleg Photoshopa) za prenos in ekstrahiranje datotek na katerih bomo delali, potrebovali WinRAR, ki ga lahko dobite na povezavi https://www.win-rar.com/start.html?&L=0 

V kolikor želite samo preizkusiti Photoshop in še niste odločeni za nakup, vam predlagamo, da si prenesete poskusno verzijo iz spletne strani:  https://www.adobe.com/si/products/photoshop/free-trial-download.html

Naloga

  1. Odpremo Photoshop
  2. Odpremo datoteko: Open_images1.jpg
  3. Povečamo 3x in se premaknemo, da je vaza na sredini okna

1. ODPIRANJE DOKUMENTA

Ko odpremo Photoshop, imamo možnost odpiranja obstoječe datoteke ali novega praznega dokumenta.
Za odpiranje novega praznega dokumenta uporabimo ukaz File > New


Pojavi se nam okence preko katerega lahko izberemo dimenzije in resolucijo datoteke. 


V zgornji vrstici izbiramo med prednastavljenimi dokumenti. Izberemo naš namen dela (npr. če želimo ustvariti nekaj, kar bo šlo v tisk, izberemo print).Ko izberemo eno izmed prednastavljenih datotek, jo lahko še dodatno spreminjamo. Na desni strani izbiramo:
        (1) Višina in širina dokumenta in enote, v katerih bomo delali 
        (2) Resolucija dokumenta. Vsaka slika na zaslonu je sestavljena iz pixlov ali pik, ki predstavljajo najmanjšo enoto slike. Več kot je pik, bolj je kvalitetna in ostra slika. Resolucija predstavlja število pik, ki se bodo natisnile na vsak inch slike. Pri dokumentih za tisk je potrebno višje število pik, običajno zadošča 300 Pixels/Inch, pri slikah za splet resolucija ni toliko pomembna, zato je dovolj že 72 Pixels/Inch.
        (3) Barvni sistem. Določa barvne vrednosti, ki se uporabljajo za prikaz slike. Običajno izbiramo med CMYK, ki je primeren za tiskovine in RGB, ki je primeren za slike, ki bodo na spletu.
        (4) Barva ozadja. Izbiramo kakšne barve bo ozadje. To lahko kasneje tudi spremenimo.

Ko smo zadovoljni z nastavitvami dokumenta, kliknemo Create.
Za odpiranje obstoječih datotek uporabimo ukaz File > Open.


Pojavi se nam okence preko katerega lahko izberemo datoteko. Če želimo odpreti več datotek hkrati, držimo tipko Control (Ctrl) in kliknemo na datoteke, ki jih želimo odpreti. Ko smo zadovoljni z izborom, kliknemo Open.PROGRAMSKO OKNO
Ko odpremo datoteko, se nam pojavi tak zaslon:        (1) Okno  z dokumentom. Na sredini se nahaja dokument, ki ga obdelujemo (fotografija, plakat...).
        (2) Paneli. Na desni strani so paneli, ki nam omogočajo lažje delo. Nekateri so že odprti, nekateri so skriti. Če želimo odpreti/skriti katerega izmed panelov kliknemo Window v zgornji vrstici, kjer se nam pojavi seznam.


Tisti, ki so že odprti, imajo na levi strani imena kljukico.
        (3) Orodna vrstica. Na skrajni levi se nahajajo vsa orodja, ki jih uporabljamo za delo. Med sabo so postavljena in združena glede na funkcijo. Če ne vemo katero je določeno orodje, se z miško dotaknemo znakca in se nam izpiše ime in pojasnilo. Tista orodja, ki imajo ob sebi tak znakec: , imajo pod sabo skritih še nekaj orodij. Če jih želimo odpreti, kliknemo in držimo znakec za orodje, da se nam odpre meni z ostalimi orodji, ki so združena pod njim.
.

        (4) Vrstica z opcijami. Vrsta, ki nam prikaže opcije posameznih orodij. Spreminja se glede na orodje.
        (5) Menijska vrstica. Najvišja vrstica, kjer se nahajajo različne opcije in ukazi, ki jih uporabljamo za delo.


Če smo odprli več datotek, se nam zgoraj pojavijo zavihki preko katerih menjamo med datotekami. Datoteko lahko enostavno zapremo, če kliknemo na x na desni strani zavihka.


2. PRIBLIŽEVANJE IN PREMIKANJE

Če se želimo sliki približati, lahko uporabimo orodje za povečavo: 
Kliknemo kamorkoli na sliko, da se ji približamo. Če smo v katerem izmed drugih orodij, se lahko enostavno približamo sliki s tipko Alt in koleščkom na miški.

Če želimo premakniti pogled na sliko, uporabimo orodje za premikanje: 
Kliknemo kamorkoli na sliko in odvlečemo miško, da se premaknemo. Če smo v katerem izmed drugih orodij, se lahko enostavno premikamo po sliki z uporabo presledka in leve tipke na miški.

Obe orodji se nahajata v orodni vrstici.
Z njima ne spreminjamo dejanske velikosti ali položaja slike, omogočata nam samo spreminjanje pogleda.Ob izboru orodja za povečavo, se nam spremeni opcijska vrstica. Izbiramo lahko med približevanjem (+) in oddaljevanjem (-). Izberemo približevanje in 3x kliknemo na sliko.Izberemo orodje za premikanje in se premaknemo.

Datoteko shranimo z bližnjico CTRL + S ali izberemo File > Save as. V kolikor želimo ohraniti vse Photoshop funkcionalnosti, uporabimo format PSD. Več o formatih v kasnejših poglavjih tečaja.

>

Naslednje poglavje: >>

GO TEL d.o.o.
Dunajska cesta 129
1000 - Ljubljana

T 031 606 666
E tecaji@go-tel.si